„Bez cukru? Ale jak to? Dlaczego i po co?” wiele osób zadaje takie pytania, stykając się z naszą Fundacją Szczęśliwi Bez Cukru. Szczególnie często zdarzało się to przy okazji projektu „30 dni bez cukru”. 28-letnia Iza i 18-letni Janek zainspirowali setki osób do podjęcia bezcukrowego wyzwania, ściśle trzymając się bezcukrowej diety rozpisanej przez nasze dietetyczki, popijając zdrowe, owocowo-warzywne soki i smoothies Redberry, a także udostępniając wyniki swoich badań ‘przed’ i ‘po’ wykonanych w Centrum Zdrowia MediPark.
Prawie 1000 osób dołączyło do Izy i Janka na Facebooku – niektórzy z ciekawości; większość dla poprawy swojego zdrowia. Mogli tam podejrzeć, co dwójka bohaterów jadła, piła i jak się z tym czuła; obejrzeć live chaty z dietetykami; zadać pytania ekspertom; uzyskać materiały i narzędzia przydatne w codziennym życiu, np. ‘dayplanner człowieka wolnego od cukru’ czy całe mnóstwo prostych przepisów. „Ta wiedza ciągle jest dostępna – mówi Barbara Wojtaszek, prezeska Fundacji – zapraszamy na wydarzenie oraz na naszą stronę. Policzyliśmy, że wolontariusze zaangażowani z naszej strony przepracowali na rzecz projektu ok. 200 godzin i cieszy nas, że kolejne osoby mogą i chcą z naszego wsparcia korzystać!” Największą popularnością cieszą się przepisy, np. na słodycze z kaszy jaglanej bezpieczne także dla osób z chorobami cywilizacyjnymi oraz sugestywne infografiki autorstwa Dominiki Faryno przekazujące wiedzę w pigułce. Akcja pokazała także rosnący trend picia zdrowych, świeżo wyciskanych soków owocowo-warzywnych.
Jaki jest efekt eksperymentu dla Izy i Janka po 30 dniach? „U obojga naszych bohaterów można zaobserwować wyraźny spadek cholesterolu całkowitego i triglicerydów, czyli wskaźników ryzyka chorób układu krążenia – podsumowuje dietetyczka Anna Żuławnik. Co bardzo cieszy – u Izy poziom triglicerydów nie tylko spadł do prawidłowych wartości, ale zmniejszył się w ciągu miesiąca o połowę! Duże spożycie słodyczy i dań z dodanym cukrem wiąże się z podwyższeniem wartości tego wskaźnika i może to świadczyć o długotrwałym, podwyższonym poziomie glukozy w surowicy krwi, a nawet współistniejącej cukrzycy. Iza wykonała godny podziwu krok nie tylko w kierunku szczupłej sylwetki (schudła bowiem 5 kg), ale i dla swojego zdrowia.” Tymczasem Janek – licealista zbliżający się do zakończenia roku szkolnego – przyznaje, że dzięki zmianie stylu odżywiania mógł się bardziej skupić na nauce, poprawiła mu się zdolność koncentracji, ale także… wygląd skóry i cery!
PODSUMOWANIE W LICZBACH:
- 30 dni bezcukrowego odwyku dla Izy i Janka, którzy byli przykładem dla wielu innych,
- 404 osoby wzięły udział w wydarzeniu na Facebooku, kolejne 455 obserwowały,
- 5 kg schudła Iza w trakcie wyzwania,
- 6 dietetyczek opiekowało się w tym czasie Izą i Jankiem, uczestnicząc w live chatach, odpowiadając na pytania, udzielając porad, układając jadłospisy,
- 5 składników znalazło się w recepturze Szczęśliwego Soku sprzedawanego w trakcie wyzwania przez Redberry: ogórek, seler naciowy, liście pietruszki, kiwi, mięta,
- 5 rodzajów owoców jest bezpiecznych w odwyku bezcukrowym: kiwi, cytryna, grapefruit, awokado, wszystkie jagodowe (truskawki, maliny, jagody, borówki, agrest),
- 200 godzin pracy non profit włożyli w projekt wolontariusze Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru w liczbie 15 osób (dietetycy, fotografowie, graficy, organizatorzy),
- 900 sztuk słodyczy bez cukru wykonali wolontariusze na konferencję otwierającą projekt 11.05.16 oraz uczestnicy warsztatów podczas eventu podsumowującego akcję 24.06.16.
Dziękujemy z całego serca wszystkim wolontariuszom, bohaterom Izie i Jankowi, a także osobom, które towarzyszyły nam w tej bezcukrowej podróży do celu = zdrowia!! Dziękujemy również firmom Agnex oraz Primavika za podarowanie produktów, dzięki którym warsztaty zdrowych słodyczy były darmowe.