30-minutowe ciasteczka słonecznikowo-gryczane

 In Przepisy

Składniki:

  • 1 szklanka słonecznika łuskanego,
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 0,5 szklanki rodzynek niesiarkowanych,
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego (np. ryżowego, owsianego, kokosowego, sojowego),
  • 2 łyżki niemielonego siemienia lnianego,
  • przyprawy: imbir, kurkuma, odrobina soli,
  • ew. jakiś zdrowy dosładzacz (mleko ryżowe i rodzynki są wystarczająco słodkie, ale jeśli jesteś amatorem słodkości to dodaj trochę syropu daktylowego czy też więcej owoców suszonych 🙂

Wykonanie:

3/4 słonecznika mielimy w młynku do kawy (1/4 słonecznika użyjemy w całości) lub jakimś innym urządzeniu wysokoobrotowym. Mielimy także siemię lniane.

Najpierw łączymy i mieszamy wszystkie suche składniki (soli dodajemy zaledwie szczyptę, kurkumy ok. 0,5 łyżeczki, a imbiru możemy sypnąć porządnie – nawet 1 łyżeczkę – wedle uznania).

Następnie dodajemy rodzynki, olej i mleko. Mieszamy bardzo dokładnie. Ciasto przy pomocy dużej łyżki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut (góra – dół). Pieczemy aż ciasteczka się zarumienią. Można odwrócić ciasteczka na drugą stronę i podpiec je jeszcze przez ok. 5 minut.

 

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Avatar
    Agnes
    Odpowiedz

    Kochani ciasteczka sa przepyszne. Wlasnie wyciagnelam z piekarnika I juz jedno skosztowalam. POLECAM!!! PRZEPYSZNE!!!

  • Avatar
    Monika
    Odpowiedz

    czy zamiast rodzynek moge dodac ksylitol?

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się