4 kroki do dobrych zakupow dla ciebie i planety bez cukru no sugar
To jak, ile i co kupujemy ma ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie i figurę, ale również na kondycję naszej planety. Trudno to sobie wyobrazić? Przecież potrzeby konsumenta napędzają cały przemysł spożywczy. Jeśli chcemy kupić jak najtaniej pierś z kurczaka to powinniśmy być świadomi, w jakich warunkach i przez ile czasu są hodowane te zwierzęta. Pozytywną zmianą jaką można zaobserwować jest pojawianie się w sklepach coraz większej ilości produktów wegańskich, bezcukrowych oraz zamienników cukru. Te zmiany napędzane są przez nasze wybory.
Do zmiany tej sytuacji na lepsze może przyczynić się każdy z nas. Planowanie jadłospisu, rozsądne zakupy, odpowiednie przechowywanie oraz nieco wyobraźni podczas gotowania pomogą Ci jeść lepiej i jednocześnie wydawać mniej. Jeśli te małe zmiany zostaną wprowadzone przez wiele osób, to zaczną działać w skali globalnej. Dzięki temu przyczynimy się do zmniejszenia głodu, spadku emisji gazów cieplarnianych oraz ograniczenia cierpienia zwierząt hodowlanych.
Przemyślane zakupy to takie, po których kupione produkty nie trafiają do kosza ze względu na to, że za długo przeleżały w lodówce, a przygotowane potrawy nie lądują w kanalizacji, ponieważ przygotowaliśmy porcję, której nie mogliśmy przejść. To kupowane odpowiednich ilości produktów, które będą dla nas odżywcze i korzystne dla zdrowia.
Kluczem do sukcesu jest tu planowanie. W tym rozdziale opisane macie siedem bardzo prostych kroków, dzięki którym kupicie to, czego potrzebujecie w ilości, którą jesteście w stanie zjeść. Zapewniam Was, że po pewnym czasie te zasady wejdą Wam w nawyk na tyle, że nie będziecie potrzebowali specjalnego przygotowania do zakupów. Tymczasem trzymajcie się poniższych zasad:
Krok 1: Sprawdź zapasy
Przejrzyj szafki i szuflady w kuchni. Zobacz co, oprócz światła, znajduje się w lodówce. Sprawdź co kryje się w mroźnych zakamarkach zamrażarki.
Zwróć szczególną uwagę na produkty, którym kończy się termin przydatności do spożycia lub te zalegające od dawna, w szczególnie dużej ilości. Spisz je na kartkę, żeby o niczym nie zapomnieć.
Krok 2: Zaplanuj jadłospis
Weź książkę kucharską, poszperaj w Internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów lub zadzwoń do babci z pytaniem o recepturę na zupę. Niech przepisy, które znajdziesz będą oparte o produkty, które chcesz aktualnie zużyć. Zaplanuj w ten sposób wszystkie posiłki na okres, na jaki chcesz się zaopatrzyć. Twórz na bieżąco listę zakupów z produktami, których brakuje Ci w kuchni do przygotowania danego posiłku.
Zadbaj o to, by Twój jadłospis oparty był o zdrowe dania. Jeśli nie jesteś pewien jak to zrobić zgłoś się do nas. Nasi dietetycy z chęcią Ci doradzą.
Nie bój się eksperymentować w kuchni. Próbuj nowych dań i połączeń. Nawet się nie zorientujesz, kiedy Twoja kuchenna wyobraźnia się rozwinie. Dzięki temu będziesz w stanie wymyślać własne dania i lepiej wykorzystywać zalegające produkty.
Krok 3: Zrób listę zakupów
Częściowo już ją masz po wykonaniu kroku drugiego. Uzupełnij listę w produkty codziennego użytku. Jeśli dobrze znasz układ sklepu, do którego chodzisz, możesz uszeregować produkty tak, żeby brać je z półek po kolei. Nie będziesz wtedy obiegać całego sklepu kilkukrotnie i zaoszczędzisz mnóstwo czasu.
Nie zapomnij zabrać listy na zakupy ???? Chyba, że wolisz zrobić trening mózgu i zapamiętać wszystkie pozycje. A później poprawić ewentualnym treningiem cardio i biec do sklepu, jeśli jednak czegoś zapomnisz ???? Możesz też skorzystać z aplikacji w telefonie, gdzie zapiszesz wszystkie produkty.
Pamiętaj, żeby z domu oprócz listy zakupów wziąć torbę na zakupy oraz siateczki na produkty na wagę wielorazowego użytku. Dzięki temu zmniejszysz ilość zużywanego plastiku.
Krok 4: Idź do sklepu
Niby oczywiste, bez tego zakupów nie zrobisz (no, chyba, że przez Internet), ale i tutaj warto przestrzegać kilku zasad, żeby przypadkiem nie kupić za dużo.
Nie idź do sklepu na pusty żołądek! Zapewniam, że robienie zakupów na głodniaka sprawi, że automatycznie więcej produktów trafi do twojego koszyka. W tym więcej śmieciowego jedzenia, które wciągniesz zaraz po odejściu od kasy.
Kupuj krzywe marchewki i nieidealnie owalne ziemniaki ???? Zwykle są one pomijane przez konsumentów. Wolimy wybierać warzywa i owoce o idealnym kształcę i kolorze. A przecież te nieco zniekształcone dorównują im smakiem! Pakując je do swojego koszyka sprawisz, że sklepy nie będą wymuszać na producentach żywności ich odsortowywania. Pamiętaj też o samotnych bananach. Nie musisz brać tylko tych w kiści, pojedyncze smakują tak samo, a z jakiegoś powodu są mniej chciane.
Zwracaj uwagę na daty przydatności do spożycia. Na pewno łatwiej byłoby wybierać produkty o najdłuższych datach. Jednak, jeśli jesteś pewien, że już dziś zjesz jogurt, który jutro będzie przeterminowany to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby umieścić go w koszyku. Często takie produkty można w sklepie kupić w niższych cenach.