
Bardzo proste w wykonaniu ciasto/deser, które doskonale sprawdzi się nie tylko na słodka przekąskę, ale też np. na śniadanie.
Składniki:
- 1 szkl. drobnej kaszy (u mnie kasza manna orkiszowa)*,
- 1,5 szkl. mleka lub napoju roślinnego,
- 4 jabłka,
- 2 łyżki erytrytolu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- na wierzch do posypania: garść migdałów i żurawiny.
Wykonanie:
Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce lub miksujemy pulsacyjne w pojemniku do blendowania na drobniejsze kawałki. Mieszamy kaszę z mlekiem, jabłkami, cynamonem i słodzikiem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy migdałami i żurawiną. Pieczemy w 180 st. C przez 40 min. Przed podaniem studzimy.
*Można też użyć kaszy owsianej, jaglanej, ale wtedy warto je wcześniej namoczyć na noc.