7 kroków do zdrowszej owsianki
Jak to? Czy owsianka sama w sobie już nie jest symbolem zdrowego posiłku? Właściwie tak, ale zawsze może być zdrowiej i smaczniej! Idealna owsianka to taka, która dostarcza jak najwięcej składników odżywczych, syci, a przede wszystkim nie można się jej oprzeć. Oto 7 pomysłów, jak sprawić, by zwykłe płatki przeobraziły się w superdanie.
1. Tłuszcze
Pierwszym krokiem jest zadbanie o to, by owsianka zawierała zdrowe tłuszcze. Dorzućmy więc bogate w wapń nasiona chia, orzechy włoskie lub siemię lniane. W bonusie otrzymamy niezbędne kwasy omega-3! Ziarna siemienia można zmielić i przechowywać w lodówce w ciemnym pojemniku przez kilka dni. Innym źródłem tłuszczu może być kakao (bez cukru) lub po prostu oliwa czy olej lniany, które nadadzą płatkom zupełnie innego aromatu.
2. Rośliny strączkowe
Krok drugi – strączki! Są sycące, mają szereg udowodnionych korzyści zdrowotnych i są źródłem tych aminokwasów, w które zboża są ubogie. Dzięki temu dodając je do płatków, uzyskamy białko pełnowartościowe. Jak smacznie wkomponować rośliny strączkowe? Można podkręcić owsiankę czekoladowym kremem z ciecierzycy albo fasoli czy inną słodką pastą lub po prostu wymieszać ugotowane ziarna z płatkami.
3. Mleka chlust
Zamiast ascetycznych płatków zalanych wodą, użyjmy mleka roślinnego wzbogacanego w wapń. Nada ono daniu kremowej konsystencji i wzbogaci je w ważny w diecie pierwiastek. Wybierajmy oczywiście mleko o dobrym składzie, bez dodatku cukru. Fanom naturalnej słodyczy polecamy mleko ryżowe.
4. Owsianka z pokusą
Kolejna metoda dostarcza dużo przyjemności! Uwielbiasz daktyle czy gorzką czekoladę bez cukru, ale wiesz, że nie powinno się spożywać ich zbyt dużo? Wzbogać swoją owsiankę w ten najbardziej kuszący dla Ciebie ale zdrowy dodatek. Ten trik zmniejszy szansę zjedzenia nadmiaru i pozwoli delektować się ulubionym smakołykiem bez wyrzutów sumienia.
5. Smoothie bowl
Sposobem na przygotowanie kolorowego roślinnego śniadania jest dodanie do płatków owocowego lub owocowo-warzywnego musu. Przy okazji picia smoothie można zalać płatki jego częścią i odstawić do lodówki lub zblendować owoce bezpośrednio przed jedzeniem owsianki. Użyj sezonowych, dojrzałych darów natury lub wykorzystaj mrożone.
6. Buszując w zbożach
Wybór płatków jest naprawdę duży – oprócz owsianych można spróbować np. gryczanych, jaglanych, orkiszowych, z brązowego ryżu, komosy ryżowej. Próbując innych rodzajów zbóż, zapewniamy sobie różne składniki odżywcze. Nie zapominajmy o otrębach (bogactwo błonnika) i zarodkach pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
7. Eat your veggies
Nic nie stoi na przeszkodzie, by w owsiance część owoców zastąpić warzywami. Słodka marchewka z masłem orzechowym i korzennymi przyprawami sprawi, że brak owoców będzie niezauważalny. Szpinak z płatkami brzmi niedorzecznie? Nie, po prostu zblenduj go przygotowując smoothie bowl! Warto spróbować także owsianki z kiełkami, tartym burakiem czy cukinią.
Autorka: Julita Balcerak
Sprawdzone empirycznie, polecam! Autorka jest boska! <3