
Jak to? Czy owsianka sama w sobie już nie jest symbolem zdrowego posiłku? Właściwie tak, ale zawsze może być zdrowiej i smaczniej! Idealna owsianka to taka, która dostarcza jak najwięcej składników odżywczych, syci, a przede wszystkim nie można się jej oprzeć. Oto 7 pomysłów, jak sprawić, by zwykłe płatki przeobraziły się w superdanie.
- Tłuszcze

Pierwszym krokiem jest zadbanie o to, by owsianka zawierała zdrowe tłuszcze. Dorzućmy więc bogate w wapń nasiona chia, orzechy włoskie lub siemię lniane. W bonusie otrzymamy niezbędne kwasy omega-3! Ziarna siemienia można zmielić i przechowywać w lodówce w ciemnym pojemniku przez kilka dni. Innym źródłem tłuszczu może być kakao (bez cukru) lub po prostu oliwa czy olej lniany, które nadadzą płatkom zupełnie innego aromatu.
- Rośliny strączkowe
Krok drugi – strączki! Są sycące, mają szereg udowodnionych korzyści zdrowotnych i są źródłem tych aminokwasów, w które zboża są ubogie. Dzięki temu dodając je do płatków, uzyskamy białko pełnowartościowe. Jak smacznie wkomponować rośliny strączkowe? Można podkręcić owsiankę czekoladowym kremem z ciecierzycy albo fasoli czy inną słodką pastą lub po prostu wymieszać ugotowane ziarna z płatkami.
- Mleka chlust

Zamiast ascetycznych płatków zalanych wodą, użyjmy mleka roślinnego wzbogacanego w wapń. Nada ono daniu kremowej konsystencji i wzbogaci je w ważny w diecie pierwiastek. Wybierajmy oczywiście mleko o dobrym składzie, bez dodatku cukru. Fanom naturalnej słodyczy polecamy mleko ryżowe.
- Owsianka z pokusą
Kolejna metoda dostarcza dużo przyjemności! Uwielbiasz daktyle czy gorzką czekoladę bez cukru, ale wiesz, że nie powinno się spożywać ich zbyt dużo? Wzbogać swoją owsiankę w ten najbardziej kuszący dla Ciebie ale zdrowy dodatek. Ten trik zmniejszy szansę zjedzenia nadmiaru i pozwoli delektować się ulubionym smakołykiem bez wyrzutów sumienia.
- Smoothie bowl

Sposobem na przygotowanie kolorowego roślinnego śniadania jest dodanie do płatków owocowego lub owocowo-warzywnego musu. Przy okazji picia smoothie można zalać płatki jego częścią i odstawić do lodówki lub zblendować owoce bezpośrednio przed jedzeniem owsianki. Użyj sezonowych, dojrzałych darów natury lub wykorzystaj mrożone.
- Buszując w zbożach
Wybór płatków jest naprawdę duży – oprócz owsianych można spróbować np. gryczanych, jaglanych, orkiszowych, z brązowego ryżu, komosy ryżowej. Próbując innych rodzajów zbóż, zapewniamy sobie różne składniki odżywcze. Nie zapominajmy o otrębach (bogactwo błonnika) i zarodkach pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Eat your veggies

Nic nie stoi na przeszkodzie, by w owsiance część owoców zastąpić warzywami. Słodka marchewka z masłem orzechowym i korzennymi przyprawami sprawi, że brak owoców będzie niezauważalny. Szpinak z płatkami brzmi niedorzecznie? Nie, po prostu zblenduj go przygotowując smoothie bowl! Warto spróbować także owsianki z kiełkami, tartym burakiem czy cukinią.
Autorka: Julita Balcerak
1 Comment
Sprawdzone empirycznie, polecam! Autorka jest boska! <3