Pomarańczowe ciastka dyniowe
SKŁADNIKI:
- szklanka musu z dyni hokkaido,
- szklanka mąki kokosowej,
- szklanka drobno zmielonych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów,
- skórka z 2 pomarańczy,
- sok z 1 pomarańczy,
- skórka z 1 cytryny,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 szklanki ksylitolu.
WYKONANIE:
Aby otrzymać mus z dyni, należy upiec hokkaido w 200 stopniach przez około godzinę (nie obierać skórki, jest jadalna), następnie dokładnie zmiksować. Wykorzystać szklankę, a resztę można np. zamrozić. W misce wymieszać mąkę kokosową (zmielone wiórki kokosowe) z orzechową (zmielone orzechy, migdały), dodać ksylitol i cynamon. Dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać skórki z pomarańczy i cytryny z sokiem pomarańczowym i musem z dyni. Połączyć dokładnie zawartość obydwu misek – na tym etapie powinniśmy otrzymać plastyczną masę.
Z masy rolujemy wałek, a następnie tniemy go na plasterki grubości około 1 cm. Jeżeli podczas cięcia plasterki lekko się rozpadają, należy wziąć taki krążek między palec wskazujący a kciuk i nadać im kształt, lekko ściskając. Ciastka w tej formie są już gotowe do jedzenia, można jednak lekko je podsuszyć, czyli ułożyć krążki na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około pół godziny w 100 stopniach. Po wystudzeniu ciastka można udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Przepis pochodzi ze strony: http://weganon.blogspot.com/2015/10/ciastka-dyniowo-pomaranczowe.htm
Recommended Posts
Comments
Swietny ten przepis. koniecznie musze wyprobowac . Dynia to jedno z malo docenianych warzyw!