Składniki na 12 babeczek:
- 3 duże marchewki,
- 1 szklanka mąki owsianej,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka ksylitolu,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżka zmielonych orzechów np.: włoskich,
- łyżka rodzynek, suszonej żurawiny.
Przygotowanie:
- Marchewki bardzo drobno zetrzeć na tarce, odcisnąć z nich nadmiar soku.
- Mąkę, zmielone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, żurawinę, rodzynki, ksylitol wymieszać razem w misce.
- Rozdzielić jajka: białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do nich żółtka i olej, wszystko wymieszać delikatnie łyżką.
- Całość przelać do miski z suchymi składnikami, dodać startą marchewkę i wymieszać.
- Ciasto przekładać do foremek , wierzch posypać płatkami migdałowymi.
- Piec ok 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Wskazówka: Do ciasta można dodać przeprawę do piernika – nada ona intensywniejszy aromat i podkreśli smak 😉
Pamiętaj: Kupując bakalie sprawdzaj etykiety, wybieraj te niekonserwowane dwutlenkiem siarki i bez dodatku cukru.