Aromatyczne marchewkowe babeczki z bakaliami

 In Przepisy

Składniki na 12 babeczek:

  • 3 duże marchewki,
  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 0,5  łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżka zmielonych orzechów np.:  włoskich,
  • łyżka rodzynek, suszonej żurawiny.

 

Przygotowanie:

  1. Marchewki bardzo drobno zetrzeć na tarce, odcisnąć z nich nadmiar soku.
  2. Mąkę, zmielone orzechy, cynamon,  gałkę muszkatołową,  sól, żurawinę, rodzynki, ksylitol wymieszać razem w misce.
  3. Rozdzielić jajka: białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do nich żółtka i olej, wszystko wymieszać delikatnie łyżką.
  4. Całość przelać do miski z suchymi składnikami, dodać startą marchewkę i  wymieszać.
  5. Ciasto przekładać do foremek , wierzch posypać płatkami migdałowymi.
  6. Piec ok 30-35 minut w temperaturze  180 stopni.

 

Wskazówka: Do ciasta można dodać przeprawę do piernika – nada ona intensywniejszy aromat i podkreśli smak 😉

Pamiętaj: Kupując bakalie sprawdzaj etykiety, wybieraj te niekonserwowane dwutlenkiem siarki i bez dodatku cukru.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się