Babeczki z powidłami śliwkowymi

 In Przepisy

Jesień jest uznawana za najbardziej „depresyjną” porę roku. Deszcz, plucha, wiatr, nie sprzyjają dobremu samopoczuciu. Warto zatem osłodzić sobie te jesienne dni przygotowując pyszne babeczki, które poprawią humor największemu ponurakowi 

 

Składniki na 15 babeczek:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • pół szklanki mąki kokosowej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki erytrytolu albo ksylitolu,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 ml mleka krowiego lub niesłodzonego napoju roślinnego,
  • powidła śliwkowe bez cukru (możesz również użyć śliwek podduszonych z sokiem z cytryny).

 

Wykonanie:

  1. Mąki, proszek, kakao połączyć razem. W oddzielnej misce zmieszać pozostałe (mokre) składniki. Wszystko razem połączyć. Do foremek nałożyć łyżkę ciasta, łyżkę powideł śliwkowych i ponownie łyżkę ciasta. Babeczki piec w piekarniku ok. 15-20 min. w temperaturze 200 stopni.
  2. Gotowe babeczki można polać polewą kakaową (jogurt naturalny, łyżka kakao, zdrowy zamiennik cukru) oraz posypać zbożami ekspandowanymi/ orzechami, wiórkami kokosowymi

 

Na zdjęciu babeczki w polewie, posypane bio jagłami ekspandowanymi z dodatkiem soku z granatu.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się