
Składniki:
- 1 szklanka suchej fasoli adzuki (azuki),
- ok. 20 suszonych daktyli,
- 2 szklanki roślinnego mleka (np. ryżowego),
- 3 kopiaste łyżeczki kakao,
- szczypta wanilii,
- 2 szklanki łuskanego słonecznika,
- 2 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej niesiarkowanych),
- 1/3 szklanki siemienia lnianego (niemielonego),
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej.
Wykonanie:
Fasolę adzuki należy ugotować do miękkości, a następnie ostudzić. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez co najmniej godzinę. Następnie odlać wodę i miksować daktyle z mlekiem roślinnym, kakao oraz wanilią. Dodać ostudzoną fasolę i zmiksować wszystko na jak najbardziej gładką masę.
Słonecznik, wiórki, siemię lniane i sól zmielić 'na grubo’ (np. w młynku) i dokładnie wymieszać. Połączyć je z powstałym kremem i znowu wymieszać. Z takiej masy tworzyć kule o wielkości takiej, jak zawartość naszej dłoni. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut (opcja góra – dół, 180 stopni).
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego AgaMaSmaka.pl