Bajaderki z fasoli adzuki

 In Przepisy

Składniki:

• 1 szklanka suchej fasoli adzuki (azuki),
• ok. 20 suszonych daktyli,
• 2 szklanki roślinnego mleka (np. ryżowego),
• 3 kopiaste łyżeczki kakao,
• szczypta wanilii,
• 2 szklanki łuskanego słonecznika,
• 2 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej niesiarkowanych),
• 1/3 szklanki siemienia lnianego (niemielonego),
• szczypta soli morskiej lub himalajskiej.

Wykonanie:
Fasolę adzuki należy ugotować do miękkości, a następnie ostudzić. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez co najmniej godzinę. Następnie odlać wodę i miksować daktyle z mlekiem roślinnym, kakao oraz wanilią. Dodać ostudzoną fasolę i zmiksować wszystko na jak najbardziej gładką masę.

Słonecznik, wiórki, siemię lniane i sól zmielić ‚na grubo’ (np. w młynku) i dokładnie wymieszać. Połączyć je z powstałym kremem i znowu wymieszać. Z takiej masy tworzyć kule o wielkości takiej, jak zawartość naszej dłoni. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut (opcja góra – dół, 180 stopni).

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego AgaMaSmaka.pl

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się