Bajaderki ze świąteczną nutą

 In Przepisy

Bajaderki według tego przepisu można było spróbować podczas eventu Słodkie i zdrowe święta.

 

Składniki:

(na 12 bajaderek)

  • 300 g suszonych śliwek,
  • 60 g ekspandowanej gryki Dobra Kaloria,
  • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 1/4 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego,
  • skórka z 1/2 pomarańczy,
  • szczypta cynamonu,
  • 3-4 krople aromatu rumowanego.

 

Wykonanie:

  1. Śliwki zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 30 min. Następnie odlewamy wodę, dodajemy mleko roślinne oraz aromat i miksujemy do aksamitnej konsystencji.
  2. W międzyczasie mielimy grykę w młynku do kawy albo blenderze (mogą pozostać grudki).
  3. W szerszym naczyniu łączymy wszystkie składniki i mieszamy łyżką, aż masa będzie gotowa lepienia kulek. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze trochę mielonej gryki.
  4. Formujemy kulki wielkości piłki do ping-ponga. Odstawiamy na 3 – 4 godziny do lodówki.

 

Do tego przepisu wykorzystaliśmy grykę do chrupania firmy Kubara – do kupienia np. w sklepie internetowym producenta.

 

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Agnes
    Odpowiedz

    Czy mozna zastapic gryke ekspandowana? Mieszkam za granica i nie mam dostepu do takich produktow.

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się