
Bajaderki według tego przepisu można było spróbować podczas eventu Słodkie i zdrowe święta.
Składniki:
(na 12 bajaderek)
- 300 g suszonych śliwek,
- 60 g ekspandowanej gryki Dobra Kaloria,
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 1/4 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego,
- skórka z 1/2 pomarańczy,
- szczypta cynamonu,
- 3-4 krople aromatu rumowanego.
Wykonanie:
- Śliwki zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 30 min. Następnie odlewamy wodę, dodajemy mleko roślinne oraz aromat i miksujemy do aksamitnej konsystencji.
- W międzyczasie mielimy grykę w młynku do kawy albo blenderze (mogą pozostać grudki).
- W szerszym naczyniu łączymy wszystkie składniki i mieszamy łyżką, aż masa będzie gotowa lepienia kulek. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze trochę mielonej gryki.
- Formujemy kulki wielkości piłki do ping-ponga. Odstawiamy na 3 – 4 godziny do lodówki.
- Do tego przepisu wykorzystaliśmy grykę do chrupania firmy Kubara – do kupienia np. w sklepie internetowym producenta.







2 Comments
Czy mozna zastapic gryke ekspandowana? Mieszkam za granica i nie mam dostepu do takich produktow.
Jako zastępnik świetnie sprawdzą się wafle ryżowe – również zmielone 😉