
Ciasteczka, które swoją słodycz zawdzięczają bananom – są tym bardziej słodkie, im bardziej dojrzałe są banany.
Składniki:
(na 20 ciasteczek)
- 200 g płatków owsianych górskich,
- 2 dojrzałe banany (240 g),
- 50 g daktyli,
- 50 g orzeszków ziemnych.
Wykonanie:
- Piekarnik nastawić na 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Banany obrać i dokładnie rozgnieść. Daktyle i orzeszki posiekać.
- W misce wymieszać płatki, daktyle i orzeszki. Dodać banany i dokładnie wymieszać. Można zostawić masę na parę minut, żeby się lepiej skleiła.
- Lepić ciasteczka i układać na blasze do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.
Wartość odżywcza 1 ciasteczka:
- energia: 70 kcal
- białko: 2 g
- tłuszcze: 2 g
- węglowodany: 12 g
- błonnik: 1,3 g
Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.