Baton karmelowo-czekoladowy Venus

 In Przepisy

Składniki:

Ciasto

  • 0,5 kg migdałów zmielonych na mąkę,
  • 1/4 szkl. inuliny,
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego.

Wszystkie składniki wymieszać, aby powstało kruche ciasto raw, następnie wyłożyć nim spód blachy (najlepiej na papierze do pieczenia).

Karmel

  • 2 szkl. orzeszków ziemnych lub innych zmielonych na mąkę,
  • 1 szkl. suchych daktyli – namoczyć je w 1 puszce płynnego mleka kokosowego i odstawić na kilka godzin,
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 garść całych orzeszków/orzechów do dodania na koniec.

Namoczone w mleczku daktyle (bez odcedzania!), zmielone orzeszki, olej oraz sól zmieszać dokładnie, następnie dodać całe orzechy, aby uzyskać efekt chrupania. Położyć na poprzedniej warstwie.

Masa czekoladowa

  • 4 szkl. kaszy jaglanej, namoczonej na noc i odcedzonej, następnie dobrze ugotowanej w proporcjach 3 szkl. wody na 1 szkl. kaszy – aby była lepka,
  • 200 g inuliny,
  • 100 g kakao,
  • 0,5 szkl. chia zmielonej na mąkę.

Wszystkie składniki dobrze wymieszać / zblendować, następnie położyć na dwu poprzednich masach, wygładzić. Wstawić do lodówki, aby całość dobrze się schłodziła. Wyjąć po kilku godLogotyp Smaczne z naturyzinach i wycinać batony.

Dziękujemy Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas warsztatów dla dzieci i dorosłych na festiwalu Vegełęka 2.10.2016.

bez-cukru-baton-venus

Recommended Posts

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!