Te batoniki to prawdziwa bomba zdrowych kwasów tłuszczowych! Są chrupiące, bogate w błonniki i sycące. Składają się z różnych ziaren i dostarczają szeregu wartościowych tłuszczy korzystnych dla naszego układu nerwowego, hormonalnego i skóry.
Składniki:
- po 4 łyżki nasion dyni i słonecznika,
- po 2 łyżki nasion chia, siemienia lnianego, konopi,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 4 łyżki rodzynek,
- 3 łyżki erytrytolu,
- ok. 4-5 łyżek dowolnych otrębów.
Wykonanie:
Wszystkie nasiona przekładamy na patelnię i prażymy. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 min. Zlewamy jej nadmiar i miksujemy z erytrytolem i olejem na gładką masę. Łączymy masę z pestkami. Dla zwiększenia ilości błonnika dodajemy otręby. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego. Dokładnie dociskamy i chowamy do lodówki na parę godzin. Po tym czasie kroimy w niewielkie batoniki.