Składniki:
- 3 szklanki (330g) płatków owsianych,
- 1 szklanka (110g) płatków żytnich,
- 4 łyżki (40g) pokruszonych migdałów,
- 2 łyżki (20g) siemienia lnianego,
- 2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia,
- 5 łyżek (30g) wiórków kokosowych,
- 1 szklanka (90g) posiekanych drobno suszonych daktyli,
- 2 i 1/2 szklanki (500g) pokrojonych w połówki truskawek,
- 1 i 1/2 szklanki (375ml) mleka (może być krowie lub roślinne: sojowe, owsiane, ryżowe, orzechowe – najlepiej z dodatkiem wapnia lub migdałowe, które naturalnie ma dużo wapnia).
Wykonanie:
Siemię lniane zmielić w młynku do kawy i przesypać do większej miski. Następnie zmielić w młynku do kawy wiórki kokosowe (porcjami) i przesypać do miski z siemieniem lnianym. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. W osobnej misce połączyć mokre składniki (mleko, daktyle i truskawki) i delikatnie wymieszać. Następnie przelać mokre składniki do miski z suchymi. Wymieszać do połączenia masy. Część truskawek w trakcie mieszania ulegnie roztarciu, ale tym się nie należy przejmować. Całość wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika masa powinna ostygnąć zanim zaczniemy ją kroić.
3 Comments
Świetnie smakują z musem owocowym (bodajże porzeczkowy to był)
A czym zastąpić daktyle piekąc ten smakołyk dla kogoś z nietolerancją fruktozy?
W przypadku osób z nietolerancją fruktozy należałoby usunąć z przepisu nie tylko daktyle, ale i truskawki i mleko roślinne. Jako środek słodzący można tutaj zastosować jedynie glukozę lub syrop glukozowy, składający się jedynie z glukozy oraz cząsteczek z niej zbudowanych i produkowany ze skrobi kukurydzianej, pszennej lub ziemniaczanej. W zależności od postaci choroby można rozważyć zastosowanie ksylitolu.