Cudny przepis na zamknięcie odrobiny lata w słoiku 😉 Konfitura, którą robi się bardzo szybko, nie zawiera ona cukru i smakuje rozkosznie. Przygotujesz ją tak naprawdę z dowolnych letnich owoców. Idealny na kanapkę, do naleśników, owsianki albo… do zajadania prosto ze słoika 😉
Składniki:
- 1 kg owoców, może być mix – u mnie morele i śliwki,
- 4 łyżki erytrytolu,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Owoce myjemy, wyjmujemy pestki i przekładamy do garnka. Nie trzeba ich jakoś specjalnie kroić i tak rozpadną się w trakcie gotowania. Dodajemy pozostałe składniki i gotujmy na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez ok. 1 godz.
Masę przekładamy do wyparzonych słoików.
3 Comments
Świetny artykuł. Naprawdę dobrze napisane. Wielu osobom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na ten temat, ale zazwyczaj tak nie jest. Stąd też moje zaskoczenie. Jestem pod wrażeniem. Zdecydowanie będę rekomendował to miejsce i regularnie wpadał, żeby zobaczyć nowe rzeczy.
Jak dlugo taka konfiture mozemy przechowywac w sloikach?
Bez specjalnego przygotowania nie za długo, parę tygodni. Jeśli jednak konfiturę się dobrze zagęści i później zapasteryzuje to na pewno wydłuży to czas przechowywania.