Pachnące cynamonem drożdżowe ślimaki to idealna przekąska na chłodne jesienne dni.
Składniki:
Na ciasto:
- 1/2 szkl. napoju roślinnego,
- 7 g drożdży instant,
- 250 g mąki orkiszowej,
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 50 g daktyli,
- 50 g siemienia lnianego,
- 2 łyżki oleju.
Na nadzienie:
- 4 duże jabłka,
- 1 łyżka cynamonu,
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 garść migdałów.
Na polewę:
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka erytrytolu zmiksowanego na puder.
Wykonanie:
Mleko podgrzać z daktylami i odstawić, aż daktyle zmiękną. Następnie zblendoewać na gładką masę. Dodać drożdże, łyżkę mąki i odstawić na 15 minut. Siemię zmielić i zalać odrobiną ciepłej wody, tak, by powstał kleik. Dodać do drożdży wraz z mąką i olejem. Ciasto wymieszać łyżką, a następnie zagniatać przez co najmniej 15 minut. Odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować jabłka – umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka i dusić, aż będą się rozpadać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posypać cynamonem wymieszanym z erytrytolem, wyłożyć jabłka i zawinąć w rulon. Pokroić na 12 kawałków. Ślimaki ułożyć na blaszce, posypać posiekanymi migdałami i odstawić jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie upiec w temp. 180 st. C przez 25 minut.
Przygotować polewę: erytrytol wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny. Polać nią przestudzone ślimaki.