ZDROWY STYL ŻYCIA = LEPSZA JAKOŚĆ PRACY
Permanentny stres, siedzący tryb życia, mocno przetworzone jedzenie, nadmiar kawy, papierosów czy alkoholu to charakterystyczne cechy naszej cywilizacji. Według dokumentu Stan zdrowia mieszkańców Warszawy opublikowanego w grudniu 2016 roku przez Biuro Polityki Zdrowotnej Urzędu Miasta, najczęstszą chorobą i przyczyną zgonów mieszkańców stolicy są choroby serca (45%), na drugim miejscu znajdują się nowotwory złośliwe (27%), na kolejnych zaś choroby układu oddechowego i inne czynniki. A zatem 72% populacji warszawskiej choruje i umiera na choroby cywilizacyjne, które tylko w 10% wynikają ze skłonności genetycznych, natomiast aż w 50% z nieprawidłowego, niezdrowego stylu życia!
Eksperci naszej Fundacji specjalizują się w temacie zdrowego odżywiania – nie jako układania kolejnej diety, w której trzeba liczyć kalorie i odżywiać się jedzeniem bez smaku. My udowadniamy, że można ZJEŚĆ ZDROWO – SMACZNIE – PROSTO – a przy tym SZYBKO!
Proponujemy warsztaty zdrowego odżywiania dla pracowników firm (lub całych rodzin), które inwestują w zdrowie i dobre samopoczucie swojej kadry. Każdy z warsztatów zawiera także proste ćwiczenia fizyczne specjalnie opracowane i dedykowane osobom pracującym przy biurku.
KORZYŚCI DLA UCZESTNIKÓW:
- Odkryjesz, że zdrowa dieta może być łatwa i intuicyjna.
- Poczujesz, że zdrowe jedzenie jest smaczne.
- Wykonasz własnoręcznie proste potrawy możliwe do zrobienia w Twojej kuchni.
WYKŁADY DIETETYCZNE I AUTORSKIE ĆWICZENIA JOGA NA KRZEŚLE
- „Gorzka prawda o cukrze”: wykład i rozmowa profilaktyczna dla osób, które chcą zadbać o siebie, żeby nie zachorować w przyszłości – 60 minut + 30 minut zestaw codziennych ćwiczeń rozgrzewających organizm, w tym ćwiczenia oddechowe;
- „Cukier nie krzepi, cukier szkodzi”: wykład i rozmowa o cukrze w kontekście chorób dietozależnych, otyłości, cukrzycy, alergii, spadku odporności, zmian nastroju – 60 minut + 30 minut zestaw ćwiczeń „masujących” organy wewnętrzne, jelita, stawy;
- „Dieta antynowotworowa (zasadowa)”: wykład i rozmowa o przyczynach powstawania nowotworów i sposobach zapobiegania im, enzymach trawiennych, antyoksydantach, oczyszczaniu organizmu – 60 minut + 30 minut ćwiczeń na kręgosłup, odstresowujących, relaksujących, wyciszających.
AUTORSKIE WARSZTATY ZDROWEGO ODŻYWIANIA, W TYM SŁODYCZY BEZ CUKRU:
- „Słodkie życie bez cukru”: Każdy uczestnik własnoręcznie wykona 5 lub 10 rodzajów zdrowych słodyczy w bezcukrowej wersji, do wyboru np.:
*donaty z kolorowym lukrem, np. z dodatkiem kurkumy, buraka liofilizowanego oraz chlorelli/spiruliny,
jaglane pralinki w 4 smakach: chałwowym, marcepanowym, orzechowym oraz kokosowym,nugaty,
*babeczki czekoladowe z kremem waniliowym z amarantusa z mrożonymi owocami, *owocowe galaretki w 'pudrze’, *czekoladowo-orzechowe michałki lub snickersy, *batony z bakaliami, *sezamki, *ciasteczka owsiane, *cukierki marchewkowe z melasą… Pyszności będzie tyle, że uczestnicy zabiorą je do domu!
- „Czekoladowy uśmiech”: Propozycja dla dzieci pracowników, które nauczą się robić słodkie i bezcukrowe słodycze – kulki mocy i in. (bez pieczenia w piekarniku). 60 minut dla ok. 20 dzieci (rodzice mogą być obecni) – 1300 zł brutto
- „Z miłością do życia i jedzenia”: temat dobrany do potrzeb i preferencji grupy, np. zdrowe śniadanie, lunch, obiad, jaglany detoks, surówki na 10 sposobów, wiosenne oczyszczanie, jesienna uczta, itp.
Rozluźniający dodatek dla zestresowanych: Joga na krześle i relaksacja dźwiękiem – gongi symfoniczne oraz misy tybetańskie.
Przy połączeniu dwóch lub więcej tematów w tej samej firmie oferujemy możliwość negocjacji cen.
INNE TEMATY DO WYBORU:
- Dieta antynowotworowa, przeciwzapalna, zasadowa.
- Odwyk od cukru – po co i jak to zrobić?
- Słodycze bez cukru dla każdego, dużego i małego.
- Dieta budująca i wzmacniająca odporność.
- Dieta enzymatyczna – domowe kiszonki, jogurty i kefiry.
- Jak się zdrowo odżywiać, uprawiając sport?
- 5 posiłków roślinnych – atrakcyjne dania warzywne.
- Zdrowy lunch do pracy/szkoły w 20 minut.
- Dieta dobra dla mózgu.
- Dieta dla serca.
- Gotowanie intuicyjne.
KOSZT:
Koszt warsztatów zależy od liczby uczestników, miejsca, czasu trwania, tematu w kontekście produktów spożywczych oraz materiałów edukacyjnych. Zapraszamy do indywidualnych ustaleń na temat programu (który może być złożony z kilku wyżej wymienionych modułów), czasu trwania oraz wyceny.
REKOMENDACJE:
Samsung Poland R&D Center: Dziękujemy za organizację warsztatów prozdrowotnych! Wszechstronna wiedza oraz pasja prowadzących realnie inspirują do zmiany nawyków żywieniowych.
Atlas Copco S.A.: Wspaniałe warsztaty karmiące ciało i duszę! Dużo praktycznej wiedzy o żywieniu i łatwe przepisy na zdrowe potrawy. Prowadzący stworzyli bardzo miłą atmosferę wśród współpracowników. Niezwykle interesujący warsztat, dużo ciekawostek, sympatyczni prowadzący. Bardzo profesjonalne warsztaty – praktyczna wiedza przekazana w interesujący sposób. Pysznie i zdrowo!
Lingaro: Odbyły się 2 warsztaty i wykład w ramach programu Food For Life Week dla dorosłych oraz warsztaty dla dzieci pracowników.