Bezcukrowy dżem owocowy

 In Przepisy

Składniki:

1 litr rozdrobnionych owoców – u mnie rozdrobnione widelcem borówki

4 czubate łyżeczki agaru – ok 20g

Erytrol do smaku- u mnie na litr borówek dodałam 6 łyżek erytrolu

 

Przygotowanie:

Przygotować słoiki – ja wysterylizowałam moje w piekarniku – ok 20 minut w temperaturze 100 stopni C.

Rozdrobnione owoce zagotować z erytrolem i agarem.

Wypełniać słoiki owocami, zakręcać i odstawiać do góry dnem.

Zostawić tak słoiki do wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin.

Należy sprawdzić czy wszystkie słoiki na pewno się zawetowały, ewentualnie pasteryzować niezawekowane np w piekarniku, w temperaturze 120 stopni 20 minut.

Przestawić już ostudzone słoiki w chłodne i zaciemnione miejsce.

Recommended Posts
Comments
  • Avatar
    Katarzyna
    Odpowiedz

    Czy słyszeliście o janginizacji owoców? Dojrzałe owoce plus szczypta soli = dżem owocowy

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się