Składniki:
- 1 litr rozdrobnionych owoców – u mnie rozdrobnione widelcem borówki
- 4 czubate łyżeczki agaru – ok 20g
- Erytrol do smaku- u mnie na litr borówek dodałam 6 łyżek erytrolu
Przygotowanie:
- Przygotować słoiki – ja wysterylizowałam moje w piekarniku – ok 20 minut w temperaturze 100 stopni C.
- Rozdrobnione owoce zagotować z erytrolem i agarem.
- Wypełniać słoiki owocami, zakręcać i odstawiać do góry dnem.
- Zostawić tak słoiki do wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin.
- Należy sprawdzić czy wszystkie słoiki na pewno się zawetowały, ewentualnie pasteryzować niezawekowane np w piekarniku, w temperaturze 120 stopni 20 minut.
- Przestawić już ostudzone słoiki w chłodne i zaciemnione miejsce.
1 Comment
Czy słyszeliście o janginizacji owoców? Dojrzałe owoce plus szczypta soli = dżem owocowy