
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki jaglanej lub zmiksowanych płatków jaglanych,
- 200g mąki owsianej bezglutenowej lub zmiksowanych płatków owsianych lub mąki z amarantusa,
- 250g naturalnego tofu,
- 1 banan,
- łyżka oleju kokosowego,
- 150g erytrolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka olejku waniliowego,
Dodatkowo:
- 6-7 jabłek.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche, dodać odrobinę wody do uzyskania sprężystej, plastycznej masy. Odłożyć ciasto na 20 minut do lodówki.
Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi okami. 3/4 ciasta wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszki. 1/4 wymieszać ze startymi jabłkami i ułożyć na cieście. Piec w temp 180 stopni do suchego patyczka- u mnie 45 minut.