Śliwkowe ciacho z chrupiącą kruszonką i migdałami to prawdziwy smak jesieni. Całość wieńczy słodziutki, ale bezcukrowy lukier cynamonowy. Poezja smaków w wersji wegańskiej w bezglutenowej.
Składniki na ciasto:
- 150 g płatków jaglanych,
- 150 g płatków owsianych bezglutenowych,
- 100 g siemienia lnianego,
- bezglutenowy budyń waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki (80-90 g) erytrolu,
- 100 g masła wegańskiego lub oleju kokosowego,
- pół szklanki kwaśnej kombuchy,
- 1 kg śliwek,
- 100 g płatków migdałowych.
Składniki na lukier cynamonowy:
- 1 łyżka erytrolu pudru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżki ciepłej wody.
Wykonanie:
Płatki i siemię zmielić na mąkę. Dodać resztę sypkich składników. Dobrze wymieszać. Zagnieść ciasto z masłem lub olejem i wymieszać na koniec z kombuchą. Ciasto podzielić na 2 części- 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wykleić na wysmarowanej olejem blaszce. Wyłożyć na wierzchu wydrylowane, przekrojone na pół śliwki, pokruszyć resztę ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec 40 minut w temp 180 stopni. Gotowy placek polać lukrem cynamonowym – wymieszany erytrol i cynamon z wodą.