Pyszne, mocno czekoladowe i wilgotne brownie bez glutenu i w wersji wegańskiej!
Składniki:
- 150g mąki migdałowej,
- 150g mąki gryczanej,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 1 op. bezglutenowego budyniu czekoladowego,
- 100g mielonego siemienia lnianego,
- 100g oleju- u mnie kokosowy,
- 300g namoczonych daktyli,
- 50g erytrolu,
- ok. szklanki napoju roślinnego,
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- ewentualnie pół szklanki kombuchy,
- płatki migdałowe do posypania ciasta.
Wykonanie:
Czekoladę zmiksować na pył. Dodać resztę sypkich składników i wymieszać. Daktyle rozdrozdrobnić widelcem, dodać olej rozpuszczony olej, kombuchę i napój roślinny. Dobrze wymieszać. Połączyć składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, należy dodać odrobinę napoju roślinnego. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.