Przed Wami oponki 3 razy bez – bezglutenowe, bezcukrowe i bez odzwierzęcych dodatków. Za to pełne smaku! Polane pysznym inulionowo-malinowym lukrem.
Składniki na 30 oponek
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej
- 150 g mąki gryczanej
- 50 g bardzo drobno zmielonego siemienia lnianego
- 150 g tofu naturalnego
- 70 g erytrolu
- 1/2 szklanki napoju roślinnego- u mnie migdałowy
- Opakowanie budyniu bezglutenowego waniliowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kombuchy lub wody z octem jabłkowym
Składniki na lukier:
- inulina,
- odrobina wody,
- liofilizowane maliny.
Wykonanie:
Tofu zmiksować na gładką masę. Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać tofu i płyny i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przełożyć do foremek na donuty. Piec 20 minut w temp 180 stopni.
Lukier: maliny rozdrobnić w młynku lub moździerzu na pył. Wymieszać z inuliną. Dolewać wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe oponki polać lukrem.