Biały bananowiec

 In Przepisy

Składniki:

Spód

  • 1 szkl. namoczonych i odcedzonych daktyli,
  • 1 1/2 szkl. pokruszonych orzechów włoskich.

Masa

  • 7 bananów,
  • 4-5 łyżek agaru,
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych,
  • 300 ml śmietanki kokosowej (75% ekstrakt z kokosa z wysoką zawartością tłuszczu).

Wykonanie:

Odcedzone po namoczeniu daktyle zblendować, dodać orzechy, wygnieść tak powstałe ciasto na blaszcze. Obrać banany, zblendować i podgrzać tę masę na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia), ciągle mieszając dodać agar, a następnie dodać wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać. Masę wylać na daktylowo-orzechowy spód i zostawić na noc w lodówce. Kokosową śmietankę ubić (można dodać odrobinę ksylitolu czy stewii, wg gustu), również zostawić na noc w lodówce, a następnego dnia ozdobić ciasto.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się