Składniki:
Spód
- 1 szkl. namoczonych i odcedzonych daktyli,
- 1 1/2 szkl. pokruszonych orzechów włoskich.
Masa
- 7 bananów,
- 4-5 łyżek agaru,
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych,
- 300 ml śmietanki kokosowej (75% ekstrakt z kokosa z wysoką zawartością tłuszczu).
Wykonanie:
Odcedzone po namoczeniu daktyle zblendować, dodać orzechy, wygnieść tak powstałe ciasto na blaszcze. Obrać banany, zblendować i podgrzać tę masę na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia), ciągle mieszając dodać agar, a następnie dodać wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać. Masę wylać na daktylowo-orzechowy spód i zostawić na noc w lodówce. Kokosową śmietankę ubić (można dodać odrobinę ksylitolu czy stewii, wg gustu), również zostawić na noc w lodówce, a następnego dnia ozdobić ciasto.