
Składniki:
- dobrze schłodzoną puszkę mleka kokosowego
- ew. dodatki takie jak: substancje słodzącą np. ksylitol, kakao, tarta czekolada bez cukru
Wykonanie:
- Mleko kokosowe w puszcze musi być dobrze schłodzone, min. 24 godziny. Najważniejszy jest skład: bez zbędnych dodatków, najlepiej ok 80% masy kokosowej. W przeciwnym razie mleko nie ulegnie rozwarstwieniu (warunek konieczny!).
- Po otwarciu puszki oddzielamy twardy tłuszcz od wody. Przekładamy stałą część do miski, a płynną część możemy wykorzystać przy robieniu placuszków, naleśników, koktajlu lub zupy.
- Stałą, białą część ubijamy, aż mleko nabierze sztywnej konsystencji (ok. 3 minut). Pod koniec ubijania możemy również dodać ksylitol, kakao lub tartą czekoladę bez cukru.
- Po schłodzeniu nasza bita śmietana będzie miała gęstszą konsystencje. Przy robieniu tortów dla pewności dodaję jednak zawsze agar (można też żelatynę).
- Sprawdzone mleko kokosowe to Real Tahi (aż 95 % ekstraktu z kokosa) z Tesco, lub z Serii Smaki Świata (80%), które można zakupić w Biedronce.