Bita śmietana z mleka kokosowego

 In Przepisy

Składniki:
– dobrze schłodzoną puszkę mleka kokosowego 

– ew. dodatki takie jak: substancje słodzącą np. ksylitol, kakao, tarta czekolada bez cukru

Wykonanie:
1. Mleko kokosowe w puszcze musi być dobrze schłodzone, min. 24 godziny. Najważniejszy jest skład: bez zbędnych dodatków, najlepiej ok 80% masy kokosowej. W przeciwnym razie mleko nie ulegnie rozwarstwieniu (warunek konieczny!).
2. Po otwarciu puszki oddzielamy twardy tłuszcz od wody. Przekładamy stałą część do miski, a płynną część możemy wykorzystać przy robieniu placuszków, naleśników, koktajlu lub zupy.
3. Stałą, białą część ubijamy, aż mleko nabierze sztywnej konsystencji (ok. 3 minut). Pod koniec ubijania możemy również dodać ksylitol, kakao lub tartą czekoladę bez cukru.
4. Po schłodzeniu nasza bita śmietana będzie miała gęstszą konsystencje. Przy robieniu tortów dla pewności dodaję jednak zawsze agar (można też żelatynę).

5. Sprawdzone mleko kokosowe to Real Tahi (aż 95 % ekstraktu z kokosa) z Tesco, lub z Serii Smaki Świata (80%), które można zakupić w Biedronce.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się