
Ten deser zrobisz dosłownie w kwadrans! A wygląda on identycznie i smakuje bardzo podobnie do oryginalnej wersji. Do tego jest w wersji wegańskiej i oczywiście bez cukru. Idealne do serwowania w domu lub do przygotowania w pojemniku, na wynos.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- ok. 1 szkl. napoju rośliennego
- 3-4 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu
- 10 sztuk ciastek bez cukru*
- 1 filiżanka mocnej kawy
- kakao do posypania
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie. Delikatnie studzimy i mieszamy z dodatkiem erytrytolu, ekstraktu waniliowego i mleka roślinnego. Dodajemy tyle napoju, by uzyskać gładką, kremową konsystencję. Ciastka maczamy w kawie i układamy w pucharku. Na to kładziemy 2-3 łyżki masy jaglanej i tak budujemy 2-3 warstwy. Na wierzchu posypujemy przesianym przez sitko kakao.
*Ja użyłam gotowych ciastek bez cukru z mąki pełnoziarnistej ze sklepu. Możesz też użyć ciastek z tego przepisu: https://szczesliwibezcukru.pl/sniadaniowe-ciasteczka-owsiane/