Jesienny bowl z pieczonymi warzywami to danie idealne na lekki obiad lub kolację. Jest bardzo wygodny do spakowania, świetnie więc sprawdzi się również jako lunch do pracy.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 duży ziemniak,
- 1 batat,
- 1 bakłażan,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 duża papryka,
- 6 łyżek czarnej soczewicy,
- oliwa,
- sos: 2 łyżki tahini, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, woda.
Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Na blaszkę przełożyć pokrojone bataty i ziemniaki, skropić oliwą i piec 15 min. Po tym czasie dołożyć pozostałe warzywa i piec jeszcze 15 minut. Soczewicę ugotować do miękkości. Czosnek posiekać, składniki na sos wymieszać z taką ilością wody, by uzyskać półpłynną konsystencję.
Warzywa i soczewicę ułożyć w misce. Polać sosem.