Składniki (na małą keksówkę):
- 240 g fasoli czerwonej z puszki (odsączonej)
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek ksylitolu/erytrolu
- 50g masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 50 ml soku pomarańczowego
- kilka daktyli
- pół pomarańczy do dekoracji
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 170*C. Daktyle zalać niewielką ilością gorącej wody, po 5 min zblendować.
- Wymieszać z pozostałymi składnikami oprócz białek jaja i zblendować całość dokładnie.
- Białka jaja ubić z odrobiną soli i delikatnie wymieszać z masą (można też pominąć ubijanie piany i dodać całe jajka od razu, ale z tym etapem ciasto będzie delikatniejsze).
- Foremkę wysmarować olejem, wlać ciasto, a na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy.
- Piec około 1 godz., do suchego patyczka.
2 Comments
W jakiej temperaturze piec ?
170 st. C