
Nigdy nie masz dość czekolady? Spróbuj koniecznie tego brownie! Jest mocno czekoladowe i wilgotne w środku. Na zewnątrz pokryte jest delikatnym, słodkim czekoladowym musem. Całość świetnie przełamuje lekko kwaśna wiśnia. To idealny wypiek na święta i nie tylko 😉
Składniki:
- gorzka czekolada bez cukru – 2 tabliczki,
- czekolada mleczna bez cukru – 1,5 tabliczki,
- olej roślinny – 50 ml,
- jajka – 2 sztuki,
- erytrytol – 40 g,
- mąka orkiszowa – 60 g,
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka,
- sól – szczypta,
- aquafaba (woda z ciecierzycy) z jednego słoika ciecierzycy,
- do przybrania: dowolne owoce, u mnie mrożone wiśnie.
Wykonanie:
- 2 czekolady gorzkie rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. Lekko przestudź.
- Zmiksuj jajka z erytrytolem na puszystą masę. Dodaj mąkę, ekstrakt waniliowy, sól i roztopioną czekoladę. Włóż masę do foremki keksówki i piecz w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 20-25 minut.
- Podczas pieczenia przygotuj mus z aquafaby: Rozpuść mleczną czekoladę. Ubij aquafabę na sztywno, dodając stopniowo przestudzoną czekoladę. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Po upieczeniu, wyjmij brownie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Gdy brownie ostygnie, pokryj je równomiernie musem z aquafaby i wiśniami.