Dodanie budyniu do owsianki nadaje temu daniu zupełnie inny wymiar! Owsianka jest przepyszna, jedwabista, ma budyniowy posmak. Koniecznie spróbujcie tego połączenia. Najlepiej smakuje ono z sezonowymi owocami.
Składniki:
- 40 g płatków owsianych,
- 1/2 opakowania budyniu bez cukru,
- 1 i 1/3 szkl. napoju roślinnego lub mleka,
- ew. ulubiony słodzik do smaku,
- 3 śliwki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 gruszka,
- 1,5 łyżki migdałów.
Wykonanie:
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon i dusimy, aż powstanie z nich gęsty sos. Płatki owsiane podgotowujemy na odrobinie mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Dodajemy go do płatków i mieszamy cały czas tak długo, aż całość zgęstnieje. Budyń można dosłodzić ulubionym słodzikiem, ale przy użyciu słodkich owoców nie jest to konieczne.
Owsianko-budyń przekładamy do miski. Na wierch wykładamy pokrojoną gruszkę, sos śliwkowy i migdały.