
Składniki:
- 0,5 kg mąki orkiszowej, z płaskurki lub z samopszy
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Łyżeczka melasy
- 320 ml wody (np. muszynianka) lub mleka roślinnego
- 0,5 łyżeczki soli lub sosu sojowego
Wykonanie:
- Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto musi być miękkie i kleiste. Dlatego do formowania kulek na bułeczki najlepiej jest mieć zmoczone lub naoliwione ręce.
- Z tej ilości ciasta powinno wyjść 10 bułeczek. Możemy zrobić nożem krzyżyk na wierzchu, żeby wyglądały jak prawdziwe kajzerki.
- Piec 20 minut w temp 180 stopni.
6 Comments
Czy ma znaczenie jaka melasa? Buraczana, karobowa, trzcinowa?
Nie, rodzaj melasy nie ma znaczenia 🙂
Vzy amiast melasy można dodać miód?
Miód rekomendujemy tylko na surowo, jako, że w wysokiej temperaturze traci on swoje właściwości zwiększające odporność. Dlatego jednak rekomendowałabym melasę 🙂
Mąka orkiszowa jasna czy ciemna, jaki typ najlepszy? Piekarnik nastawiamy na funkcję góra dół czy z termoobiegiem? 🙂
Obie mąki się nadadzą. Piekarnik góra, dół.