
Burgery z fasoli czerwonej, kaszy jaglanej i kapusty czerwonej to harmonijne połączenie smaków i zdrowych składników. Soczyste, chrupiące i pełne aromatycznych przypraw, stanowią idealną alternatywę dla tradycyjnych hamburgerów.
Składniki:
- 1 puszka (400 g) fasoli czerwonej, odcedzona i opłukana,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka kapusty czerwonej, drobno posiekanej,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka papryki w proszku,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- Sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Posiekaną apustę czerwona zblaszuj lub odparuj od niej wodę na patelni. Fasolę zblenduj, ale niezbyt dokładnie. Możesz zostawić większe części. W dużym naczyniu połącz fasolę czerwoną, ugotowaną kaszę jaglaną i kapustę czerwoną.
- Dodaj sos sojowy, siemię lniane oraz wszystkie przyprawy: paprykę w proszku, czosnek granulowany, kmin rzymski, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Formuj mieszankę na burgery, tworząc okrągłe płaskie kotlety. Umieść je na przygotowanej blasze.
- Piecz burgery w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy będą lekko zarumienione i chrupiące na zewnątrz.
- Burgery możesz podawać jako kotleciki lub w formie burgerów z ulubionymi dodatkami i w bułce.