Chałwa z melasą karobową

 In Przepisy

Składniki:

(na 15 sztuk)

  • 100 g sezamu
  • 2-2,5 łyżki melasy karobowej Bakra (około 30 g)

 

Wykonanie:

  1. Sezam lekko podprażyć na suchej patelni – trzeba uważać, żeby nie przypiec go za mocno, ponieważ stanie się gorzki. Następnie wystudzić.
  2. Sezam zmielić na proszek np. w młynku do kawy albo blenderze kielichowym.
  3. Wymieszać z melasą – należy dostosować jej ilość tak, żeby uzyskać zwartą, plastyczną masę. Najlepiej jest mieszać ręką, ponieważ wtedy dodatkowo „wygniata” się olej z sezamu i składniki dobrze się ze sobą łączą.
  4. Ulepić niewielkie chałwowe kuleczki – powinno wyjść około 15. Można jeść od razu.

 

Do chałwy wykorzystano melasę karobową Bakra.

Wartość odżywcza 1 kuleczki:

  • energia: 48 kcal
  • białko: 1,6 g
  • tłuszcze: 4 g
  • węglowodany: 1,9 g
  • błonnik: 0,6 g

Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się