Składniki:
(na 15 sztuk)
- 100 g sezamu
- 2-2,5 łyżki melasy karobowej Bakra (około 30 g)
Wykonanie:
- Sezam lekko podprażyć na suchej patelni – trzeba uważać, żeby nie przypiec go za mocno, ponieważ stanie się gorzki. Następnie wystudzić.
- Sezam zmielić na proszek np. w młynku do kawy albo blenderze kielichowym.
- Wymieszać z melasą – należy dostosować jej ilość tak, żeby uzyskać zwartą, plastyczną masę. Najlepiej jest mieszać ręką, ponieważ wtedy dodatkowo „wygniata” się olej z sezamu i składniki dobrze się ze sobą łączą.
- Ulepić niewielkie chałwowe kuleczki – powinno wyjść około 15. Można jeść od razu.
Do chałwy wykorzystano melasę karobową Bakra.
Wartość odżywcza 1 kuleczki:
- energia: 48 kcal
- białko: 1,6 g
- tłuszcze: 4 g
- węglowodany: 1,9 g
- błonnik: 0,6 g
Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.