Składniki:
- 300 ml zimnej wody
- 1 łyżka melasy
- 1 grudka drożdży wielkości grochu
- 1 kg i 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 650 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki kminku (lub innych przypraw lub dodatków np. maku, płatków owsianych, słonecznika)
Wykonanie:
- Na rozczyn dobrze wymieszać w dużej misce wodę, melasę i drożdże. Dodać 250 g mąki i wymieszać. Odstawić ciasto na 12 h w chłodne miejsce.
- Z rozczynu odjąć ok. 3 łyżek i włożyć do zakręconego słoika i przechowywać w lodówce do upieczenia następnego ciasta. Resztę rozczynu rozpuścić w dużej misce w wodzie, dodać sól i przyprawy.
- Wsypywać powoli mąkę wyrabiając ciasto aż będzie gładkie ale niezbyt ścisłe. Ciasto przykryć i odstawić na 12 h w zimne miejsce.
- Gotowe ciasto ponownie chwilę wyrabiać. Uformować małe chleby luz jeden duży i położyć na posypanej mąką blasze. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb posmarować wodą.
- Nagrzać piekarnik do temp. 220 st. C. Piec chleb w tej temperaturze przez 5-10 min. Potem zredukować temp do 190 st. C i piec dalej w zależności od wielkości bochenka 30-40 min.
Rada: Rozczyn początkowo rośnie w lodówce, weźcie więc słoik odpowiedniej wielkości. Należy go zużyć w ciągu tygodnia.