Składniki:
- 1,5 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) – może też być miks mąk bezglutenowych (np. ryżowa, owsiana, gryczana, ziemniaczana),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- 2 dojrzałe banany,
- 3 łyżki ksylitolu (lub więcej, do smaku),
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- 1/3 szklanki mleka (tradycyjne lub roślinne niesłodzone),
- dodatki: rodzynki, zmielone siemię lniane, pestki dyni lub słonecznika, orzechy.
Wykonanie:
W jednej misce mieszam składniki suche. W drugiej misce dokładnie mieszam składniki mokre i rozgniecione banany. Suche składniki wsypuję do mokrych, teraz delikatnie mieszam. Na koniec dodaję ulubione dodatki. Po wymieszaniu przekładam do małej keksówki. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 45 min. Trzeba jeszcze sprawdzić patyczkiem czy gotowe. Można też spróbować zrobić od razu z tego ciasta muffinki, które łatwiej zapakować dzieciom do szkoły.