
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego (np. ryżowy)
- sok z połowy wyciśniętej pomarańczy
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej (mogą to być zmielone wiórka kokosowe)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Na samym początku rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, po przygotowaniu ciasta będziesz mogła włożyć je od razu do piekarnika
- W jednej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki, czyli: rozgniecione widelcem banany, dwa jajka, olej roślinny i sok z polowy pomarańczy. Nie potrzebujesz do tego żadnego sprzętu, ja robię to trzepaczką do jajek.
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę gryczaną, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną i posiekane orzechy.
- Ostatnią rzeczą jaką musisz zrobić to połączyć to co masz w jednej misce z druga wlewając mokrą masę do suchych składników, nie odwrotnie!
- Wymieszaj dokładnie i przelej do keksówki (moja ma wymiary 11x21cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-45min.
Autorka przepisu: Dagmara Boryń