Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych,
- 1 szkl. ziaren słonecznika,
- 10 czubatych łyżek zmienionego siemienia lnianego,
- 2 łyżki chia,
- 3 łyżki zmielonych ziaren babki płesznik lub 4 łyżki całych ziaren,
- 1 łyżeczka soli, np. himalajskiej,
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek,
- 1 i 1/2 szkl. letniej wody,
- orzechy, nasiona dyni – opcjonalnie.
Wykonanie:
Do sporej miski wsypać wszystkie składniki suche i wymieszać, następnie dodać olej i wodę, również dobrze wymieszać. Pozostawić na 10-20 min. do 'napuchnięcia’, przełożyć do foremki i piec ok. godzinę w 180 stopniach.
Inspiracja: Jadłonomia
Dziękujemy Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas Kongresu Kobiet oraz warsztatów dla dzieci.