
Jest to jeden z przepisów, które blogerka Monika Prucnel zaprezentowała podczas pokazu gotowania z zamiennikami cukru, który odbył się w ramach Słodkiego Tygodnia Bez Cukru 🙂 .
Składniki:
- 200 g suszonych fig,
- 150 g płatków owsianych,
- 150 g płatków gryczanych,
- 50 g orzechów laskowych,
- 50 g orzechów nerkowca,
- 50 g migdałów,
- 40 g chia (szałwii hiszpańskiej),
- garść nasion słonecznika,
- 2 garście ekspandowanego amarantusa,
- 2 łyżeczki masła orzechowego 100%,
- po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu.
Wykonanie:
- Figi namoczyć na co najmniej pół godziny.
- Odlać 1/2 szklanki wody z moczenia fig, a resztę wylać. Zblendować figi z wodą na puree, wymieszać z pozostałymi składnikami (orzechy można posiekać na mniejsze kawałki).
- Granolę wyłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć, ostudzić i już chrupać!
Przepis pochodzi z bloga Vege Kika.
