Chrupiąca granola figowa

 In Przepisy

Jest to jeden z przepisów, które blogerka Monika Prucnel zaprezentowała podczas pokazu gotowania z zamiennikami cukru, który odbył się w ramach Słodkiego Tygodnia Bez Cukru 🙂 .

 

Składniki:

  • 200 g suszonych fig,
  • 150 g płatków owsianych,
  • 150 g płatków gryczanych,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 50 g orzechów nerkowca,
  • 50 g migdałów,
  • 40 g chia (szałwii hiszpańskiej),
  • garść nasion słonecznika,
  • 2 garście ekspandowanego amarantusa,
  • 2 łyżeczki masła orzechowego 100%,
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu.

 

Wykonanie:

  1. Figi namoczyć na co najmniej pół godziny.
  2. Odlać 1/2 szklanki wody z moczenia fig, a resztę wylać. Zblendować figi z wodą na puree, wymieszać z pozostałymi składnikami (orzechy można posiekać na mniejsze kawałki).
  3. Granolę wyłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć, ostudzić i już chrupać!

Przepis pochodzi z bloga Vege Kika.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się