Składniki:
- 40 g suszonych fig,
- 100 g moreli suszonych na słońcu,
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
- 100 g inuliny (nadaje słodycz oraz mleczny posmak),
- 3 łyżki kakao,
- 100 ml ciepłej wody,
- 250 g grubo zmielonych / rozdrobnionych płatków owsianych,
- garść prażonych płatków migdałowych do obtaczania.
Wykonanie:
Suszone figi oraz morele namoczyć przez kilka godzin i odcedzić. Połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem płatków owsianych oraz migdałowych, zmiksować na gładką masę. Następnie dodać rozdrobnione płatki owsiane i wymieszać masę łyżką lub ręką. Obtoczyć w płatkach migdałowych, schłodzić w lodówce.
Dziękujemy Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas darmowych warsztatów – Dni Alergii 25.10.2016.