
Idealna przekąska do popołudniowej herbaty albo jako słodki (ale zdrowy!) akcent na wynos. Dzięki dodatkowi melasy ciasteczka uzyskują fajną kleistość i przyjemny smak, choć są o wiele zdrowsze niż tradycyjna wersja! Świetna opcja dla tych, którzy kochają klasyczne smaki w lepszej wersji.
Składniki (na ok. 9 ciastek):
- 140 g mąki orkiszowej jasne,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- 113 g masła w temperaturze pokojowej,
- 50 g erytrytolu,
- 30 g melasy,
- 1 jajko,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- ok. 100 g niesolonych, prażonych pistacji, drobno posiekanych,
- ok. 100 g gorzkiej czekolady bez cukru, posiekanej.
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
- W osobnej misie miksera ubij masło z erytrytolem i melasą na puszystą masę (ok. 2–3 minuty).
- Dodaj jajko i wanilię, miksuj do połączenia.
- Na niskich obrotach dodaj suche składniki – miksuj tylko do połączenia (nie za długo).
- Wsyp pistację i czekoladę. Wymieszaj łopatką.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Za pomocą łyżki wykładaj ciasto na blachę, zostawiając odstępy.
- Piecz 9–11 minut – brzegi mają być lekko zarumienione, środek może wyglądać na miękki.
- Odstaw do przestudzenia i konsumuj 🙂
