
Jest to jeden z przepisów, które blogerka Małgorzata Wojas, autorka bloga 2 metry zdrowia, przygotowała podczas wyzwania dla blogerek w ramach Słodkiego Tygodnia Bez Cukru.
Przepis można też obejrzeć w formie filmiku TUTAJ.
Składniki:
- 3 średniej wielkości garście wiórków kokosowych,
- 8 świeżych miękkich daktyli (jeśli są suszone trzeba je wcześniej namoczyć),
- 100g namoczonych migdałów,
- szczypta soli,
- 200ml (niecała szklanka) mleka kokosowego lub stała schłodzona część z puszkowanego mleka kokosowego,
- 3 łyżeczki agar agar,
- 6 dojrzałych bananów,
- cytryna,
- limonka,
- liofilizowana truskawka.
Wykonanie:
- Wiórki kokosowe, daktyle, migdały i sól miksujemy wspólnie na lepką masę, następnie wylepiamy nią spód formy o średnicy około 20 cm.
- Wyciskamy sok z cytryny i limonki.
- Mleko kokosowe wlewamy do garnka wsypując do niego 3 łyżeczki agaru, dokładnie wszystko mieszamy, następnie mleko doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
- W momencie podgrzewania mleka, banany blendujemy razem z wcześniej wyciśniętym sokiem z cytrusów.
- Kiedy mleko zacznie bulgotać zdejmujemy garnek z ognia. Do środka wlewamy masę bananową i dokładnie mieszamy.
- Gładką masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i posypujemy rozdrobnioną liofilizowaną truskawką.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 40 minut.

Autor: Małgorzata Wojas – 2 metry zdrowia