Ciasto bananowo-kokosowe

 In Przepisy

Jest to jeden z przepisów, które blogerka Gosia Wojas, autorka bloga 2 metry zdrowia, przygotowała podczas wyzwania dla blogerek w ramach Słodkiego Tygodnia Bez Cukru.

Przepis można też obejrzeć w formie filmiku TUTAJ.

 

Składniki:

  • 3 średniej wielkości garście wiórków kokosowych,
  • 8 świeżych miękkich daktyli (jeśli są suszone trzeba je wcześniej namoczyć),
  • 100g namoczonych migdałów,
  • szczypta soli,
  • 200ml (niecała szklanka) mleka kokosowego lub stała schłodzona część z puszkowanego mleka kokosowego,
  • 3 łyżeczki agar agar,
  • 6 dojrzałych bananów,
  • cytryna,
  • limonka,
  • liofilizowana truskawka.

 

Wykonanie:

  1. Wiórki kokosowe, daktyle, migdały i sól miksujemy wspólnie na lepką masę, następnie wylepiamy nią spód formy o średnicy około 20 cm.
  2. Wyciskamy sok z cytryny i limonki.
  3. Mleko kokosowe wlewamy do garnka wsypując do niego 3 łyżeczki agaru, dokładnie wszystko mieszamy, następnie mleko doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
  4. W momencie podgrzewania mleka, banany blendujemy razem z wcześniej wyciśniętym sokiem z cytrusów.
  5. Kiedy mleko zacznie bulgotać zdejmujemy garnek z ognia. Do środka wlewamy masę bananową i dokładnie mieszamy.
  6. Gładką masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i posypujemy rozdrobnioną liofilizowaną truskawką.
  7. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 40 minut.

Zdjęcie ze Słodkiego Tygodnia Bez Cukru

 

Autor: Małgorzata Wojas – 2 metry zdrowia

Recommended Posts

Leave a Comment