To ciasto przygotowaliśmy razem z uczestnikami warsztatów, które odbyły się 10 kwietnia 2018 r. w ramach projektu Cook&Share.
Spód:
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
- 1 szklanka daktyli
- 1-1,5 szklanki owsianki królewskiej Dobra Kaloria (w zależności czy chce się bardziej czy mniej słodki spód)
Daktyle namoczyć przez około 15 minut w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie. Odcedzić zachowując wodę z moczenia. Orzeszki zmiksować na proszek. Wymieszać wszystkie składniki dolewając wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji – zwartej, ale niezbyt klejącej masy. Masę rozprowadzić na dnie formy (u mnie forma do tarty średnicy 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Krem chałwowy
- 150 g kaszy jaglanej
- 1 słoiczek tahini Primavika
- melasa karobowa Bakra – do smaku (u mnie około 5 łyżek)
- dodatkowo: pestki z 1 granatu
Kaszę namoczyć przez noc, odlać wodę z moczenia i ugotować do miękkości w około 1,5 szklanki wody, wystudzić. Zmiksować z tahiną, melasą i wodą (można użyć wody z moczenia daktyli) do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Posypać pestkami granatu. Można dodatkowo schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Do ciasta wykorzystaliśmy produkty od firm: Kubara (marka Dobra Kaloria), Primavika i Bakra. Dziękujemy!
1 Comment
Lubię takie szybkie ciasta bez pieczenia!