Ciasto bez pieczenia z kremem chałwowym

 In Przepisy

To ciasto przygotowaliśmy razem z uczestnikami warsztatów, które odbyły się 10 kwietnia 2018 r. w ramach projektu Cook&Share.

 

Spód:

  • 1 szklanka orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka daktyli
  • 1-1,5 szklanki owsianki królewskiej Dobra Kaloria (w zależności czy chce się bardziej czy mniej słodki spód)

Daktyle namoczyć przez około 15 minut w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie. Odcedzić zachowując wodę z moczenia. Orzeszki zmiksować na proszek. Wymieszać wszystkie składniki dolewając wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji – zwartej, ale niezbyt klejącej masy. Masę rozprowadzić na dnie formy (u mnie forma do tarty średnicy 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Krem chałwowy

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 1 słoiczek tahini Primavika
  • melasa karobowa Bakra – do smaku (u mnie około 5 łyżek)
  • dodatkowo: pestki z 1 granatu

Kaszę namoczyć przez noc, odlać wodę z moczenia i ugotować do miękkości w około 1,5 szklanki wody, wystudzić. Zmiksować z tahiną, melasą i wodą (można użyć wody z moczenia daktyli) do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Posypać pestkami granatu. Można dodatkowo schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.

 

Do ciasta wykorzystaliśmy produkty od firm: Kubara (marka Dobra Kaloria), Primavika i Bakra. Dziękujemy!

Recommended Posts
Comments

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się