Ciasto Bounty

 In Przepisy

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki migdałowej (zmielone migdały),
  • 60 g masła klarowanego (zamiennie oleju kokosowego),
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao,
  • 2 łyżki erytrytolu.

Masa:

  • 100 g wiórków kokosowych,
  • stała część z 1 puszki mleka kokosowego,
  • 50 g erytrytolu,
  • łyżka oleju kokosowego.

Czekolada:

  • pół stałej części z 1 puszki mleka kokosowego,
  • łyżeczka kakao,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego.

 

Wykonanie:

  1. Migdały zmielić na mąkę i połączyć z kakao oraz roztopionym masłem klarowanym.
  2. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy i wstawić do lodówki, żeby stwardniała.
  3. Podgrzać śmietankę kokosową z erytrytolem i do lekko ciepłej dodać wiórki kokosowe. Odstawić do wchłonięcia śmietanki przez wiórki.
  4. Do połowy śmietanki kokosowej dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao i erytrytol. Wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji i odstawić do wystygnięcia, aż czekolada zrobi się bardziej zwięzła.
  5. Na wcześniej przygotowany spód nałożyć masę z wiórków kokosowych, następnie polać całość czekoladą i udekorować wiórkami.
  6. Wstawić do lodówki do połączenia się warstw, aż czekolada na wierzchu będzie dość twarda.
Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Anna
    Odpowiedz

    Puszka mleka kokosowego tzn ile ? Bo jest wiele różnych pojemności w sklepach i o różnej gęstości 🙂

Leave a Comment