60 g masła klarowanego (zamiennie oleju kokosowego),
2 łyżeczki gorzkiego kakao,
2 łyżki erytrytolu.
Masa:
100 g wiórków kokosowych,
stała część z 1 puszki mleka kokosowego,
50 g erytrytolu,
łyżka oleju kokosowego.
Czekolada:
pół stałej części z 1 puszki mleka kokosowego,
łyżeczka kakao,
2 łyżki erytrytolu,
2 łyżeczki oleju kokosowego.
Wykonanie:
Migdały zmielić na mąkę i połączyć z kakao oraz roztopionym masłem klarowanym.
Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy i wstawić do lodówki, żeby stwardniała.
Podgrzać śmietankę kokosową z erytrytolem i do lekko ciepłej dodać wiórki kokosowe. Odstawić do wchłonięcia śmietanki przez wiórki.
Do połowy śmietanki kokosowej dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao i erytrytol. Wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji i odstawić do wystygnięcia, aż czekolada zrobi się bardziej zwięzła.
Na wcześniej przygotowany spód nałożyć masę z wiórków kokosowych, następnie polać całość czekoladą i udekorować wiórkami.
Wstawić do lodówki do połączenia się warstw, aż czekolada na wierzchu będzie dość twarda.
Studentka Żywienia Człowieka i Oceny Żywności na warszawskiej SGGW. Pasjonatka dietetyki klinicznej oraz leczenia jedzeniem. Zwolenniczka zdrowego podejścia do życia. Zafascynowana kulturystyką, sportami siłowymi i fitnessem.
„stała część z 1 puszki mleka kokosowego”, otworzyłam puszkę a mleczko ma konsystencję zupełnie płynną, nie ma stałej części. Otworzyłam drugą puszkę i jest to samo. Czy w takim razie ciasto się uda?
Jak długo wiórki mają się wchłaniać?
Czy jest opcja że to wszystko nie zastygnie mi w lodówce i będzie do wyrzucenia? 🙁
9 Comments
Puszka mleka kokosowego tzn ile ? Bo jest wiele różnych pojemności w sklepach i o różnej gęstości 🙂
Standardowa puszka – 400 ml.
A czym – i w jakiej ilości – można zastąpić erytrytol?
Najłatwiej będzie go zastąpić ksylitolem, w takiej samej ilości albo troszkę mniej.
Moje dIecko nie może jeść orzechów. Czy istnieje jakiś zastepnik w tym pysznym przepisie?
Żadnych orzechów? A pestki słonecznika? Słonecznik jest zazwyczaj dobrym zastępnikiem dla alergików.
Pyszne jest 🙂 Polecam!
„stała część z 1 puszki mleka kokosowego”, otworzyłam puszkę a mleczko ma konsystencję zupełnie płynną, nie ma stałej części. Otworzyłam drugą puszkę i jest to samo. Czy w takim razie ciasto się uda?
Jak długo wiórki mają się wchłaniać?
Czy jest opcja że to wszystko nie zastygnie mi w lodówce i będzie do wyrzucenia? 🙁
Trzeba najpierw umieścić mleczko w lodówce na kilka godzin, wtedy na górze wytrąci się stała część.