Ciasto Bounty
Składniki:
Spód:
- 200 g mąki migdałowej (zmielone migdały),
- 60 g masła klarowanego (zamiennie oleju kokosowego),
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao,
- 2 łyżki erytrytolu.
Masa:
- 100 g wiórków kokosowych,
- stała część z 1 puszki mleka kokosowego,
- 50 g erytrytolu,
- łyżka oleju kokosowego.
Czekolada:
- pół stałej części z 1 puszki mleka kokosowego,
- łyżeczka kakao,
- 2 łyżki erytrytolu,
- 2 łyżeczki oleju kokosowego.
Wykonanie:
- Migdały zmielić na mąkę i połączyć z kakao oraz roztopionym masłem klarowanym.
- Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy i wstawić do lodówki, żeby stwardniała.
- Podgrzać śmietankę kokosową z erytrytolem i do lekko ciepłej dodać wiórki kokosowe. Odstawić do wchłonięcia śmietanki przez wiórki.
- Do połowy śmietanki kokosowej dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao i erytrytol. Wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji i odstawić do wystygnięcia, aż czekolada zrobi się bardziej zwięzła.
- Na wcześniej przygotowany spód nałożyć masę z wiórków kokosowych, następnie polać całość czekoladą i udekorować wiórkami.
- Wstawić do lodówki do połączenia się warstw, aż czekolada na wierzchu będzie dość twarda.
Recommended Posts
Showing 6 comments
Puszka mleka kokosowego tzn ile ? Bo jest wiele różnych pojemności w sklepach i o różnej gęstości 🙂
Standardowa puszka – 400 ml.
A czym – i w jakiej ilości – można zastąpić erytrytol?
Najłatwiej będzie go zastąpić ksylitolem, w takiej samej ilości albo troszkę mniej.
Moje dIecko nie może jeść orzechów. Czy istnieje jakiś zastepnik w tym pysznym przepisie?
Żadnych orzechów? A pestki słonecznika? Słonecznik jest zazwyczaj dobrym zastępnikiem dla alergików.