Składniki:
- 0,5 kg płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 2 banany
- pół szklanki melasy karobowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cynamonu
- pół szklanki oleju rzepakowego
- mleko roślinne do uzyskania konsystencji gęstej śmietany- u mnie około szklanki
- opakowanie mrożonych malin
- erytrol puder do posypania ciasta
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, dodawać stopniowo mleko roślinne, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Ciasto posypać malinami.
- Piec w wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blaszce, koło 40 minut w temp 180 stopni- sprawdzać wykałaczką, czy ciasto jest suche.
- Po upieczeniu posypać erytrolem pudrem.
Rozchodzi się i piecze ekspresowo 🙂
8 Comments
0,5 to ile tych płatków dokładnie ?? 500mg??
Tak 🙂
Czy płatki owsiane można zastąpić innymi płatkami, np. jęczmiennymi
Jak najbardziej 🙂
A ile płatków, bo coś tam umknęło ????
0,5 kg 🙂
Czy można na cos wymienic melasę karobową?
Np. samodzielnie przygotowanym syropem daktylowym: daktyle należy zalać gorącą wodą, moczyć prze 0,5 h i zmiksować na gładka masę.