Ciasto czekoladowo-bananowe z ksylitolem lub daktylami

 W Przepisy

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,
  • 2 i 2/3 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. kakao,
  • 1/3 szkl. ksylitolu lub 8 suszonych daktyli,
  • 2/3 szkl. oleju,
  • 2/3 szkl. mleka roślinnego niesłodzonego,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru (80-90% zawartości kakao),
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Na polewę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru,
  • 4 łyżki mleka roślinnego niesłodzonego,
  • kilka kropel olejku rumowego (który można też dodać do ciasta),
  • płatki migdałów/wiórki kokosowe/kawałki orzechów do posypania.

Wykonanie:

W jednej misce zmieszać składniki mokre: rozpuszczoną czekoladę, olej, mleko i drobno pokrojone lub zblendowane na puree banany. W drugiej misce zmieszać składniki suche: mąkę, kakako, ksylitol, proszek do pieczenia, sól. UWAGA: jeśli zamiast ksylitolu wybieramy daktyle, należy je najpierw przez chwilę namoczyć, następnie odlać wodę, zblendować/zmiksować oraz dodać do składników mokrych. Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto wyrabiać ręką lub dużą łyżką, aż nabierze jednolitej konsystencji. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto w temp. 180 st. przez ok. 40 min. Po wystygnięciu ciasto polać rozpuszczoną z mlekiem roślinnym czekoladą i posypać płatkami migdałowymi/ orzechami/wiórkami kokosowymi/cynamonem, itp.

 

Polecane Wpisy
Wyświetlono 4 komentarze
  • Rafał
    Odpowiedz

    Najpyszniejsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jadłem!

    • GeistZero
      Odpowiedz

      Zgadzam się z Tobą w 100% !
      A próbowałeś naleśników tej samej autorki?

      • Rafał
        Odpowiedz

        Taaa… nawet te od mojej cioci się nie umywają!

      • Myrna
        Odpowiedz

        Oj przynaję rację, mokchewrawe ciasto zaiste dobre jest. Jak się doda mnf3stwo fajnych przypraw, to smakuje i pachnie nieziemsko, zupełnie jak piernik, tylko o wiele zdrowsze.

Zostaw Komentarz