Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- 2 i 2/3 szkl. mąki,
- 1/2 szkl. kakao,
- 1/3 szkl. ksylitolu lub 8 suszonych daktyli,
- 2/3 szkl. oleju,
- 2/3 szkl. mleka roślinnego niesłodzonego,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru (80-90% zawartości kakao),
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru,
- 4 łyżki mleka roślinnego niesłodzonego,
- kilka kropel olejku rumowego (który można też dodać do ciasta),
- płatki migdałów/wiórki kokosowe/kawałki orzechów do posypania.
Wykonanie:
W jednej misce zmieszać składniki mokre: rozpuszczoną czekoladę, olej, mleko i drobno pokrojone lub zblendowane na puree banany. W drugiej misce zmieszać składniki suche: mąkę, kakako, ksylitol, proszek do pieczenia, sól.
UWAGA: jeśli zamiast ksylitolu wybieramy daktyle, należy je najpierw przez chwilę namoczyć, następnie odlać wodę, zblendować/zmiksować oraz dodać do składników mokrych. Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto wyrabiać ręką lub dużą łyżką, aż nabierze jednolitej konsystencji.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto w temp. 180 st. przez ok. 40 min. Po wystygnięciu ciasto polać rozpuszczoną z mlekiem roślinnym czekoladą i posypać płatkami migdałowymi/ orzechami/wiórkami kokosowymi/cynamonem, itp.
4 Comments
Najpyszniejsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jadłem!
Zgadzam się z Tobą w 100% !
A próbowałeś naleśników tej samej autorki?
Taaa… nawet te od mojej cioci się nie umywają!
Oj przynaję rację, mokchewrawe ciasto zaiste dobre jest. Jak się doda mnf3stwo fajnych przypraw, to smakuje i pachnie nieziemsko, zupełnie jak piernik, tylko o wiele zdrowsze.