Składniki – proporcje na średniej wielkości keksówkę:
- 1 ½ szklanki mąki, najlepiej bezglutenowej (może być miks mąk: ryżowej, gryczanej i kukurydzianej lub nieco bardziej skomplikowany),
- 1 szkl. ciecierzycy ugotowanej/z puszki,
- 1 szkl. namoczonych daktyli,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru,
- ½ szkl. niesłodzonego mleka roślinnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 5 łyżek oleju,
- suszony lub świeży imbir (opcjonalnie).
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Czekoladę rozpuścić w mleku w kąpieli wodnej. Daktyle zmiksować na gładką masę. W misce połączyć wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25-30 min.
1 Comment
Bardzo smacznie wygląda.