Ciasto czekoladowo-imbirowe

 In Przepisy

Składniki – proporcje na średniej wielkości keksówkę: 

  • 1 ½ szklanki mąki, najlepiej bezglutenowej (może być miks mąk: ryżowej, gryczanej i kukurydzianej lub nieco bardziej skomplikowany) ,
  • 1 szkl. ciecierzycy ugotowanej/z puszki,
  • 1 szkl. namoczonych daktyli,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru,
  • ½ szkl. niesłodzonego mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek oleju,
  • suszony lub świeży imbir (opcjonalnie).

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Czekoladę rozpuścić w mleku w kąpieli wodnej. Daktyle zmiksować na gładką masę. W misce połączyć wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25-30 min.

Recommended Posts
Comments
  • Magdalena Włodarczyk
    Odpowiedz

    Bardzo smacznie wygląda.

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!