Składniki:
Ciasto:
- 500g płatków owsianych zmielonych na mąkę;
- 2 opakowania drożdży instant;
- 400g świeżych daktyli;
- 3/4 litra niesłodzonego mleka roślinnego;
- 10 dużych truskawek;
- Łyżka oleju kokosowego.
Kruszonka:
- 100g zmielonych na mąkę płatków owsianych;
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego;
- 10 świeżych daktyli bez pestek.
Wykonanie:
- Z daktyli wyjąć pestki i połączyć z resztą składników. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Formę o średnicy ok. 30 cm wysmarować olejem kokosowym.
- Wyłożyć na nią ciasto i ułożyć pokrojone w grube plastry truskawki.
- Na wierzchu ciasto posypać kruszonką – wyrobić ciasto z podanych składników.
- Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Żeby kruszonka się nie przypaliła, na koniec włączyć tylko dolną grzałkę.