Ciasto drożdżowe owsiane z truskawkami i kruszonką

 In Przepisy

Składniki:

Ciasto:

  • 500g płatków owsianych zmielonych na mąkę;
  • 2 opakowania drożdży instant;
  • 400g świeżych daktyli;
  • 3/4 litra niesłodzonego mleka roślinnego;
  • 10 dużych truskawek;
  • Łyżka oleju kokosowego.

Kruszonka:

  • 100g zmielonych na mąkę płatków owsianych;
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego;
  • 10 świeżych daktyli bez pestek.

 

Wykonanie:

  1. Z daktyli wyjąć pestki i połączyć z resztą składników. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Formę o średnicy ok. 30 cm wysmarować olejem kokosowym.
  3. Wyłożyć na nią ciasto i ułożyć pokrojone w grube plastry truskawki.
  4. Na wierzchu ciasto posypać kruszonką – wyrobić ciasto z podanych składników.
  5. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Żeby kruszonka się nie przypaliła, na koniec włączyć tylko dolną grzałkę.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się