Wilgotne, mocno cynamonowe ciasto dyniowe przełożone delikatnym kremem z białej czekolady to prawdziwa poezja smaków. Idealne ciacho na jesień, do kubka ciepłej herbaty lub kawy.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g puree z pieczonej dyni,
- 80 g erytrytolu,
- 100 ml oleju,
- 4 jajka,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 200 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych,
- 100 g mąki pełnoziarnistej,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Krem:
- 500 ml mleczka kokosowego schłodzonego w lodowce,
- 2 łyżki erytrytolu,
- 1 tabliczka białej czekolady bez cukru (do kupienia np. w Biedronce),
- orzechy laskowe do przyozdobienia.
Wykonanie:
Wszystkie mokre składniki na ciasto – puree z dyni, olej, jajka, aromat waniliowy, ekstrakt z cytryny, skórkę z pomarańczy miksujemy z dodatkiem erytrytolu.
Do masy dodajemy przesiane mąki i resztę suchych składników i przypraw. Mieszamy. Przekładamy na okrągłą blaszkę i pieczemy 40 min. w 180 st. C.
W tym czasie przygotowujemy krem: białą czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zlewamy gęstą część mleczka kokosowego (resztę można wykorzystać np. do koktajlu) i miksujemy z erytrytolem na sztywny krem. Mieszamy z czekoladą i przekładamy do lodówki.
Przestudzone ciasto przekrajamy na pół i smarujemy połową kremu. Resztę kremu kładziemy na wierzch i ozdabiamy orzechami.