Składniki:
- szpinak mrożony – 450 g
- olej rzepakowy – 2/3 szkl.
- erytrytol – ok. 200 g
- płatki owsiane – 2 szkl.
- jajko – 3 szt.
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- ser twarogowy półtłusty – 400 g
- mleko – 1/2 szkl.
- świeże lub suszone do przybrania
Wykonanie:
- Szpinak mrożony rozmrozić, zmiksować blenderem na jednolity mus. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Jajka wbić do miski, dodać ok. 100 g erytrolu i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.
- Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
- Płatki zmiksować na mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Masę wylać do formy o średnicy 24 cm – dno wyłożone papierem i piec przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka.
- Wyjąć i całkowicie ostudzić.
- Twaróg zmiksować na gładką masę wraz z mlekiem i erytrolem (do smaku). Najlepiej miksować do uzyskania gładkiej konsystencji, praktycznie bez grudek. W razie masa okazałaby się za gęsta można dodać więcej mleka.
- Ciasto przekroić na 2 części. Dolną położyć na paterze lub na talerzu. Wyłożyć krem serowy. Górną część ciasta pokruszyć, wyłożyć na krem. Udekorować owocami.