
Delikatne jogurtowe ciasto, kwaskowo-cynamonowy środek i chrupiąca migdałowa kruszonka… To ciasto z na pewno zasmakuje każdemu! A już na pewno fanom rabarbaru 😉 Jest ono w wersji wegańskiej, bez cukru i glutenu.
Składniki:
Ciasto:
- 500g płatków owsianych bezglutenowych
- Budyń waniliowy bezglutenowy
- Opakowanie proszku do pieczenia bezglutenowego
- Wegański jogurt naturalny
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 banany
- 4 łyżki erytrolu
- Trochę mleka roślinnego do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
Masa owocowa:
- 5-6 łodyg rabarbaru
- 5-6 jabłek
- Łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 300g mąki migdałowej
- 150g masła wegańskiego lub oleju rzepakowego
- 100g erytrolu
Wykonanie:
Płatki owsiane zmielić na mąkę. Dodać resztę sypkich składników. Zmiksować banany z jogurtem, olejem i mlekiem roślinnym. Połączyć ręka z sypkimi składnikami. Ciasto wyłożyć na posmarowaną olejem blachę. Rabarbar zmiksować z jabłkami i cynamonem. Ułożyć warstwę owocową na ciasto. Na koniec ułożyć zagniecioną i rozkruszoną kruszonkę. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .