Ciasto kokosowo – migdałowe na czekoladowym spodzie

 In Przepisy

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 szkl. mleka np. roślinnego

Krem kokosowo – migdałowy:

  • 2 szkl. kaszy jaglanej
  • 1,5 szkl. wiórków kokosowych
  • 100 g migdałów
  • 4 szkl. mleka np. roślinnego
  • erytrytol do smaku
  • aromat migdałowy

Wykonanie:

Ciasto:

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać mleko, zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut w temp. 180*C.

Krem kokosowo – migdałowy:

Kaszę jaglaną zalać na noc wodą. Następnego dnia odcedzić, przepłukać. Gotować na mleku do miękkości. Przestudzoną kaszę rozblendować na gładki krem. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać z łupinek i pokroić na spore kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto czekoladowe.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się